Om mig

Jag heter Helena Lundberg, är bosatt i Karlstad och arbetar som författare och skrivkonsult. Under fliken TJÄNSTER kan du läsa mer om vad jag erbjuder.

helena_startbild2

I grunden är jag arbetsvetare. År 2016 fick jag min doktorsexamen från Karlstads universitet. Doktorsavhandlingen belyser värdighet i servicearbete och behandlar de bristande arbetsvillkor och den låga yrkesstatus som råder inom många serviceyrken. Avhandlingen var en av de nominerade bidragen till Bästa avhandling i Sverige inom forskningsområdet arbetsliv och arbetsmiljö 2016. Detta ämne präglade också mitt examensarbete på grundutbildningen inom personal- och arbetsliv och uppsatsen belönades med Personalvetarpriset för bästa arbetsvetenskapliga uppsats 2009. Inom akademin har jag också skrivit vetenskapliga artiklar, deltagit i forskningsprojekt och undervisat inom olika ämnen så som arbetsvetenskap och företagsekonomi.

Jag har också stor erfarenhet av att skriva populärvetenskapligt. På samma tema som min doktorsavhandling har jag gett ut två böcker; Kassörer till kassan! Betraktelser från löpandet matbandet (2011) och Den bortglömda servicearbetaren (2018). Genom åren har jag även skrivit många krönikor för HR-tidningar, om såväl HR-frågor som vardagliga betraktelser.

Open blank pages of old book on wood background

Skrivandet har följt mig som en självklar del genom livet. Som liten kunde jag sysselsätta mig i timmar med att författa ihop föga spännande relationsdrama eller skriva på min och bästa kompisens ytterst lokala tidning med endast grannarna som trogen läsarskara. På senare år när jag jobbat på Karlstads universitet har skrivandet framförallt ägt rum inom akademin. Att doktorera handlar inte bara om att forska, utan minst lika mycket om att skriva och att utmana sig själv som skribent. Författandet av två populärvetenskapliga böcker har också gett mig värdefull erfarenhet kring skrivande och allt som hör till. Idag är skrivandet både mitt jobb och mitt största fritidsintresse.